Zupa z pieczonej dyni hokkaido i pomarańczy

Zupa z pieczonej dyni hokkaido i pomarańczy.

Zupa z pieczonej dyni hokkaido i pomarańczy.

Pieczona dynia hokkaido, imbir i sok pomarańczowy zawsze zapowiadają coś pysznego. Połączenie ich w zupę może oznaczać tylko jedno – obiadowe delicje.
Dzisiejszy przepis to klasyczne wydanie zupy z pieczonej dyni. Możecie ją podawać z pestkami dyni, grzankami, albo zabieloną śmietaną kremówką. W każdej postaci jest przesmaczna.

czas przygotowania: około 60 minut (z pieczeniem dyni)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 600 g dyni hokkaido obranej z pestek
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obraną z pestek dynię kroimy w kosteczkę (około 2×2 cm) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 15 minut.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy imbir i smażymy na małym ogniu przez około minutę, często mieszając.
Dorzucamy upieczoną dynię. Zalewamy bulionem tak, żeby zakrył dynię. Gotujemy około 10 minut.
Dodajemy sok pomarańczowy. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
W razie potrzeby, rozcieńczamy jeszcze bulionem.

Zupa z pieczonej dyni hokkaido i pomarańczy.

Zupa z pieczonej dyni hokkaido i pomarańczy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.