Zupa z czerwonej fasoli

DSC_7188

Zupa z czerwonej fasoli

Pyszna, szybka, sycąca i rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli.
Idealna na deszczowe dni.

czas przygotowania: 35 min
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 3

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli (albo około szklanki ugotowanej samodzielnie)
  • 0,5 l przecieru z pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała papryczka chilli bez pestek (może być suszona), albo płaska łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • 1 łyżka oliwy

Do podania:

  • szczypiorek
  • świeża kolendra
  • starty na grubych oczkach ser żółty (1-2 łyżki na miskę)

Przygotowanie:

Cebulę siekamy i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Szklimy.
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i zalewamy bulionem.
Dodajemy przecier pomidorowy, chilli i fasolę.
Całość doprawiamy solą, kolendrą i chili.
Zagotowujemy i blendujemy.
Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dolać pół szklanki przegotowanej wody.
Można podawać z posiekaną kolendrą lub drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Dobrze smakuje z żółtym serem, który przed zalaniem zupą wsypujemy do miski.

Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z czerwonej fasoli

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *