Zupa z batatem i czerwoną soczewicą

Zupa z batata i czerwonej ciecierzycy.

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. W takie deszczowe, chłodne dni uwielbiam zajadać się gęstymi, sycącymi i rozgrzewającymi zupami. Jedną z nich jest charakterna pomidorowa, wzbogacona batatem i czerwoną soczewicą.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 batat (około 350 g)
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy (może być trochę więcej)
  • 1/2 niedużej czerwonej papryczki chili (dla lubiących mniej ostre, niech będzie 1/3)
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 duża puszka pomidorów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i utarty na tarce o małych oczkach czosnek. Smażymy, często mieszając.
Dodajemy bataty i kminek. Chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem.
Dodajemy trzy razy przepłukaną soczewicę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w plasterki papryczkę chili (bez pestek) i listki rozmarynu. Zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut.
Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem.

Zupa z batata i czerwonej ciecierzycy.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *