Zupa warzywna

Zupa warzywna.

Po krótkiej przerwie wracam z nowymi pomysłami. Na początek proponuję bezmięsną, szybką i przyjemną zupę warzywną. Zawsze staram się gotować bez dodatkowych zagęszczaczy i ulepszaczy, ale ponieważ nie miałam nawet kawałeczka mięsa, postanowiłam sprawdzić babciną sztuczkę z mąką i cebulką. Kupiłam włoszczyznę, która wołała mnie ze sklepowej półki i zabrałam się za gotowanie. Kiedy spróbowałam gotowej zupy przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Wyszło bardzo fajnie i smacznie. U mnie na pewno będzie powtórka z premiery.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebulki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 średnie marchewki
  • 1 por (biała końcówka)
  • 1 spora pietruszka
  • 1 mały seler
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • ćwiartka niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 2,5-3 l bulionu warzywnego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy do czasu aż się zeszkli.
Dodajemy mąkę i smażymy do czasu jej lekkiego zrumienienia.
Dodajemy pieprz i pokrojone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę i pora). Chwilę podsmażamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną kapustę.
Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do czasu zmięknięcia ziemniaków.
W razie potrzeby doprawiamy solą.

Zupa warzywna.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Zupa warzywna

  1. Amber

    Mniammm…
    Lubię takie pyszne zupy!

  2. Ania

    Zupki są najlepsze. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.