Zupa pomidorowa z fasolą i kurczakiem

Zupa pomidorowa z fasolą i kurczakiem.

A może sycąca i rozgrzewająca zupka pomidorowa z wkładką mięsną i białą fasolą? Do tego mieszanka rozgrzewających przypraw i jest przepis na udany, zimowy obiad. Taka moja pomidorowa inaczej.
Osobiście najbardziej ją lubię z tartym żółtym serem i ze szczypiorkiem.
Czasem podaję do niej pieczywo albo podpieczoną/podsmażoną bez tłuszczu tortillę. Moim skromnym zdaniem z tortillką smakuje najlepiej.

czas przygotowania: do 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 700 ml bulionu warzywnego albo z kurczaka
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 puszka białej fasoli (odsączonej)
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropli tabasco albo trochę mielonego chili
  • sól do smaku
  • do podania: tarty ser żółty i drobno pokrojony szczypiorek

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy przecier i bulion. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Powinien się lekko zarumienić.
Dodajemy kurczaka do zupy i gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu.
Dorzucamy fasolę i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy tabasco i w razie potrzeby solą.
Podajemy z tartym żółtym serem i szczypiorkiem.

Zupa pomidorowa z fasolą i kurczakiem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Zupa pomidorowa z fasolą i kurczakiem

  1. Ania

    Prezentuje się przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *