Zupa krem z groszku II

Zupa krem z groszku II.

Nie wiem, czy ma to jakiś związek z pogodą, czy po prostu ostatnio tak mam, ale za każdym razem, kiedy zastanawiam się, co bym zjadła odpowiedź jest jedna – ZUPKĘ! Jak sobie myślę, tak robię. I od dwóch tygodni produkuję pomidorowe, marchewkowe i groszkowe.
Dziś przepis na orientalną zupę z groszku.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 450-500 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 l bulionu warzywnego + bulion do podlewania
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • do podania: ziarenka czarnuszki

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Dodajemy ziarenka pieprzu, kmin rzymski, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy często mieszając, aż do zeszklenia się cebulki.
Dorzucamy do garnuszka groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy zgodnie z przepisem na mrożonce.
Blendujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest dla Was za gęsta, dodajemy bulionu.
Przed podaniem posypujemy ziarenkami czarnuszki.

Zupa krem z groszku II.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Zupa krem z groszku II

  1. Agnieszka

    A ja mam ochotę na wszystko co zielone (nie mogę doczekać się prawdziwej wiosny!) 🙂 Taka zielona groszkowa to jest to! I do tego z kuminem, który uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.