Zupa krem z groszku i pora

Zupa krem z groszku i pora.

Macie ochotę na naprawdę szybciutką zupę?
Pół godziny to maksymalny czas, który będzie Wam potrzebny na jej przygotowanie.
Por idealnie współgra ze słodyczą groszku, a ten zielony kolor sprawia, że od razu ma się ochotę wiosłować łyżką. Zupka smaczna, sycąca i ekspresowa. Czego chcieć więcej?

czas przygotowania: 20-30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 średnie

Składniki:

  • 1 duży por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mrożonego groszku
  • oliwa do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól
  • 1-1,2 l bulionu warzywnego
  • do podania: grzanki czosnkowe i ziarenka czarnuszki/świeże pieczywo

Przygotowanie:

Białą część pora myjemy i kroimy w plasterki.
W garnuszku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy pora i pokrojony w plastry czosnek.
Dodajemy mrożony groszek, listki laurowe i pieprz. Zalewamy bulionem 1-1,5 cm ponad linię warzyw.
Gotujemy bez przykrycia przez około 8-10 minut. Lekko studzimy.
Wyciągamy listki laurowe i blendujemy. Jeśli zupa będzie dla Was za gęsta, podlewamy bulionem. Doprawiamy solą.
Podajemy z grzankami czosnkowymi i czarnuszką albo ze świeżym pieczywem.

Zupa krem z groszku i pora.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *