Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów.

W nowy tydzień wchodzimy kolorowo i słonecznie! Na przekór pogodzie, mam dziś dla Was trochę słońca na talerzu.
Aromatyczna i lekko pikantna zupa dla spragnionych lata.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 800 g batata
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • do podania (do wyboru): szczypiorek/grzanki/zielony groszek

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kawałki cebulę, posiekany czosnek i pokrojony w cienkie plasterki imbir. Smażymy, często mieszając.
Dorzucamy obrane, pokrojone w większą  kostkę bataty i papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut.
Dodajemy kmin rzymski, kolendrę i kurkumę. Zalewamy bulionem. Gotujemy do zmięknięcia batatów.
Lekko studzimy i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mleko kokosowe. Zagotowujemy.

Zupa krem z batatów.

Podajemy posypane szczypiorkiem. Zamiast grzanek możecie wykorzystać zielony groszek.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.