Zupa dyniowa z papryką

Zupa dyniowa z papryką.

Dynia atakuje ze wszystkich stron. Nic tylko brać i gotować. Ja rozpoczęłam jesienne, dyniowe pyszności od zupy z pieczonych warzyw, której bazą jest właśnie smakowita dynia.

czas przygotowania: 60-70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg dyni (już obranej)
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 spore czerwone paryki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki wody
  • do podania: grzanki ziołowe

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i dzielimy na części. Układamy w brytfance i posypujemy solą, pieprzem i ziołami.

Zupa dyniowa z papryką.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut. Jeśli wcześniej warzywa zaczną się przypiekać, wyciągamy je z piekarnika. Studzimy.

Zupa dyniowa z papryką.

Przekładamy warzywa do garnka (z pomidorów i papryki ściągamy wcześniej skórkę). Zlewamy też sok, który oddały warzywa w czasie pieczenia.
Całość zalewamy wodą, tak, żeby sięgała około 1 cm nad linię warzyw. Blendujemy.
Jeśli zupka jest dla Was za gęsta dodajemy wodę. Zagotowujemy.
W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Podajemy z grzankami ziołowymi.

Zupa dyniowa z papryką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.