Zupa dyniowa z marchewką i pomarańczą (wersja orientalna)

Zupa dyniowa z marchewką i pomarańczą (wersja orientalna).

Sezon dyniowy w pełni. Już jakiś czas temu z całkowitym zachwytem na twarzy stwierdziłam, że zaczęło się! Uwielbiam ten czas w roku, kiedy dynia jest wszędzie i we wszystkim. Właśnie zainaugurowałam zupo-dyniowe szaleństwo. Tym razem w troszkę egzotycznym wydaniu – z pomarańczą, mlekiem kokosowym, kardamonem i cynamonem. Ale żeby nie było za „obco” wśród składników znalazła się słodka marcheweczka.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500-600 g obranej dyni
  • 1 duża marchewka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z połówki pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki chili
  • sól
  • 1 łyżka masła kokosowego

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzewamy masło kokosowe. Dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Smażymy chwilę.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy przez 3-4 minuty mieszając.
Zalewamy szklanką wody i gotujemy do zmięknięcia dyni. Blendujemy.
Dodajemy kardamon, cynamon i chili. Zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy.
Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy.
Zmniejszamy ogień i zagotowujemy. Doprawiamy solą.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Zupa dyniowa z marchewką i pomarańczą (wersja orientalna).

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Odpowiedzi do Zupa dyniowa z marchewką i pomarańczą (wersja orientalna)

  1. Amber

    Wspaniale wygląda!
    Mam na taką wielką ochotę…

    • Smak na Wspak

      Dziękuję 🙂 zatem do boju!

  2. Zuza

    wspaniała na jesienne chłody 🙂

    • Smak na Wspak

      Dokładnie tak 🙂 sposób na jesień 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *