Szybka i sycąca zupka fasolowa w coraz chłodniejsze dni, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Robi się niewiele dłużej niż zagotowanie ziemniaków, ale oczywiście możecie zamiast fasoli z puszki dodać tradycyjnie namoczoną i ugotowaną. Ja prawie nigdy nie mam na to czasu, stąd pomysł, żeby skorzystać z gotowca.
czas przygotowania: około 35 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 150-200 g boczku wędzonego parzonego w kawałku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 5 średnich ziemniaków
- 1 puszka białej fasoli
- 1,5 l bulionu (mięsnego, albo warzywnego)
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Smażymy przez kilka minut.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do boczku i mieszamy, smażąc do zeszklenia.
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do cebuli i boczku.
Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do boczku i warzyw. Chwilę smażymy.
Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zalewamy bulionem.
Dodajemy listki laurowe i pieprz. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i majeranek. Gotujemy kilka minut.
W razie potrzeby dosalamy i dodajemy pieprz.
Smacznego!
ten weekend będzie pod znakiem portalu Smak na Wspak:) zupa tez będzie u nas w ten weekend
Brawo Wy! 🙂
w sobotę ugotowałam zupę, jedynie co mogę powiedzieć to DZIEKUJĘ ZA TEN PRZEPIS:) pyszna i prosta do zrobienia. Jeżeli tylko lubicie zupę fasolową to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu
To się nazywa rekomendacja!
Dziękuję i cieszę się, że smakowało 🙂