Prosta i szybka zupa krem z cukinii

Prosta i szybka zupa krem z cukinii.

Prosta i szybka zupa krem z cukinii.

W tym zabieganym tygodniu pełnym słońca, ale coraz mniej ciepłym, mam dla Was przepis, który nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchence i mieszania w garnkach. Szkoda tracić resztki wakacyjnej pogody 🙂
Tak się świetnie składa, że mamy właśnie sezon na cukinię. Co powiecie na zupę?
A żeby było troszkę bardziej rozpustnie, dodajcie do zupki odrobinę tartego sera żółtego, albo przysmażone paseczki boczku. Pychota!

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1-1,3 kg cukinii (3 średnie)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • do podania: grzanki/tarty żółty ser/usmażone na chrupiąco cienkie paseczki boczku

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek utarty na tarce o małych oczkach.
Dodajemy pieprz i listki laurowe.
Smażymy do czasu zeszklenia się cebuli.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię i zalewamy bulionem (około 1 cm nad linię warzyw).
Gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy zupę z kuchenki, wyjmujemy listki laurowe i dokładnie blendujemy.
Jeżeli uznacie, że zupka wyszła za gęsta, dolejcie trochę bulionu.
W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z grzankami, tartym żółtym serem albo chipsami z boczku (na zdjęciu).

Prosta zupa krem z cukinii.

Prosta i szybka zupa krem z cukinii.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.