Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Ciepła, treściwa zupka w deszczowe dni to zawsze dobry pomysł.
Gotowaliście kiedyś kapuśniak ze słodkiej kapusty? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować. To taka prawdziwa domowa zupa. Jedna z tych, których nie zamówicie w żadnej knajpie, a najlepiej smakuje zrobiona przez babcię.
Jest słodka, ale jednocześnie dość pieprzna. Rozgrzewa i syci. Ideał!

czas przygotowania: około 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 5-6

Składniki:

  • 1-1,3 kg młodej kapusty (jedna średnia główka)
  • 0,5-0,6 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 l rosołu
  • 1 duża cebula
  • 400 g boczku wędzonego parzonego
  • 6 ziarenek pieprzu (jeżeli nie lubicie ostrzejszych smaków dodajcie 4)
  • 2-3 listki laurowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z kapusty wykrawamy głąb i drobno ją siekamy.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy – ziemniaki w kostkę, marchewkę w plastry.
Boczek kroimy w kosteczkę, i smażymy. Kiedy wytopi się tłuszcz, jego nadmiar odlewamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż się zeszkli.
Do dużego garnka wlewamy rosół i zagotowujemy.
Wrzucamy marchewkę, pieprz i liski laurowe. Gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie wrzucamy do garnka ziemniaki i posiekaną kapustę. Dodajemy boczek i cebulkę.
Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie mielonym pieprzem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.