Tradycyjny i prosty gulasz wołowy

Tradycyjny i prosty gulasz wołowy.

Tradycyjny i prosty gulasz wołowy.

Wynalazki, wynalazkami, ale w kuchni nie można cały czas eksperymentować. Tzn. ja bym mogła, ale kiedy czasem na zakupach widzę to Jego nieszczęśliwe spojrzenie w stronę wołowiny, to sięgam po tradycję.
Gulasz można przygotować na bardzo wiele sposobów. Jedne wymagające więcej czasu i kombinowania, inne prostsze. A ponieważ niespecjalnie lubię utrudniać sobie życie w kuchni, przy wołowinie najczęściej stawiam na to drugie rozwiązanie.

czas przygotowania: 2-3 godziny
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 400 g wołowiny (np. łopatki)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 l. bulionu wołowego, albo wody do podlewania
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (mniej więcej 2x2cm).
W garnuszku rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia.
Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do mięsa. Smażymy aż do zeszklenia.
Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach, listki laurowe, pieprz i mieloną paprykę. Chwilę smażymy.
Dolewamy do mięsa 1,5 szklanki bulionu, albo wody. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Często mieszamy i regularnie dolewamy bulion/wodę.
Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i paprykę pokrojoną w kostkę.
Dusimy aż do zupełnego zmięknięcia wołowiny.
Na końcu solimy do smaku.
Podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną, albo chlebem.

Tradycyjny i prosty gulasz wołowy.

Tradycyjny i prosty gulasz wołowy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *