Warsztaty z Darią Ładochą

Całkiem niedawno miałam okazję brać udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidl Polska. Warsztaty odbywały się pod hasłem “Bez laktozy? Bez glutenu? W Lidlu bez kłopotu”.
Spotkanie poprowadziła niesamowita babeczka -Daria Ładocha.
Ta dziewczyna to wulkan energii i pomysłów. Wyrzuca z siebie słowa jak karabin maszynowy. Mówi na wdechu i na wydechu. A mówi mądrze i na temat.
Zachęcała nas bardzo do racjonalnego i zdrowego żywienia, przekonując, że nowoczesna kuchnia nie musi być wydziwiona i kłopotliwa. Sporo blogerek przyjechało na warsztaty z konkretnymi problemami i pytaniami. Niektóre chciały dowiedzieć się jak uporać się z alergiami pokarmowymi i nietolerancjami, inne po prostu postanowiły zmienić coś w swoim jadłospisie, np. żegnając się na dobre z glutenem, a jeszcze inne (jak ja), z ciekawości – posłuchać o nieznanej sobie kuchni i spróbować czegoś nowego.

Daria przygotowała dla nas cztery proste, szybkie i zdrowe przepisy. W trakcie spotkania okazało się, że gotowanie było tylko pretekstem do rozmów na temat tego, jak wielki wpływ na naszą codzienność ma to co jemy, i jak bardzo mądra dieta potrafi zmienić jakość życia.

W czasie warsztatów przygotowałyśmy cztery posiłki:

  1. Pastę z groszku i awokado z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą.
  2. Krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami.
  3. Krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo-miętowym.
  4. Sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową.

Nie chciało mi się wierzyć, że te wszystkie pyszności będzie można przygotować w półtorej godziny, ale ku własnemu zdziwieniu odkryłam, że da się. Gdyby nie ploteczki z innymi blogerkami, pewnie udałoby się jeszcze szybciej. Zobaczcie sami, jakie cuda udało nam się wyczarować!

Niedługo postaram się odtworzyć w domu te proste, smaczne i co najważniejsze zdrowe dania, żebyście też mogli spróbować. Po spotkaniu z Darią widzę, że nowoczesne gotowanie nie musi oznaczać, że kuchnia będzie przekombinowana. To po prostu posiłki przygotowane szybko, lekko i  z głową.
Namawiam Was bardzo do śledzenia przepisów, które przygotowuje Daria Ładocha i do odważnego czerpania z nich inspiracji. Warto! Mniam!

P.S. Fotografie (poza pierwszą) pochodzą z materiałów prasowych Lidl Polska.
Przyznam Wam się, że byłam zbyt zajęta gotowaniem i rozmowami, żeby pamiętać o robieniu zdjęć. Blendowanie okazało się zbyt absorbujące 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.