Sałatka z mozzarellą i salsą paprykowo-pietruszkową

Sałatka z mozarellą i salsą paprykowo-pietruszkową.

Sałatka z mozzarellą i salsą paprykowo-pietruszkową.

Słoneczna sałatka na pochmurny dzień.
Tak strasznie tęskni mi się za wakacjami, za ciepełkiem i za słońcem. Zwróciliście uwagę, że wczoraj, chwilę po godzinie 19  było już ciemno!? Skandal! A jeszcze nie tak dawno o tej porze dopiero zaczynaliśmy grillowe spotkania. Ech…
Poza tym kilka dni chłodu, a ja już mam katar i w domu mały szpital polowy. Tak być nie może!
Przeganiamy jesień witaminami i smakiem lata! 🙂

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 150 g sera mozzarella w małych kuleczkach
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 2 pomidory
  • 1 średnia żółta papryka
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki
  • 1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
  • 50-100 g boczku parzonego wędzonego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy “na chrupiąco”.

Przygotowujemy salsę: drobno siekamy paprykę i cebulę. Dodajemy natkę z pietruszki, sól i pieprz.
Zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy.

Sałatę myjemy i szarpiemy na drobne kawałki. Rozkładamy na dwa talerze.
Na każdym talerzu sałatę posypujemy pokrojonym w ćwierć plasterki ogórkiem.
Dodajemy salsę.
Na wierzch układamy kulki z mozzarelli i pokrojonego w kawałki pomidora.
Całość dekorujemy chipsami boczku.

Sałatka z mozarellą i salsą paprykowo-pietruszkową.

Sałatka z mozzarellą i salsą paprykowo-pietruszkową.

Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *