Zamiast podawać sałatkę w salaterkach i miseczkach zaskoczcie swoich gości. Podajcie sałatkę w kruchych babeczkach.
Możecie w nic zaserwować tradycyjną sałatkę jarzynową albo coś innego, np. tę smakowitą sałatkę z łososia.
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15 sztuk
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- dwie szczypty soli
Składniki na sałatkę:
- 100 g wędzonego łososia (może być w plastrach)
- 300 g serka śmietankowego/chrzanowego/orzechowego
- 1 mała cebula
- 15 g suszonych grzybów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- sól,pieprz
Przygotowanie ciasta:
Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wykładamy ciastem foremki na muffinki.
Dno każdej “miseczki” z ciasta dziurawimy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie sałatki:
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy grzyby z wodą do rondelka i gotujemy 25 minut. Następnie odsączamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło.
Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i grzyby. Smażymy do czasu zeszklenia się cebulki. Zdejmujemy z patelni (z możliwie małą ilością tłuszczu), studzimy i przekładamy do miseczki.
Dodajemy pokrojonego w kosteczkę łososia, koperek, orzechy włoskie i serek. Mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do wystudzonych babeczek. Dekorujemy łososiem i koperkiem.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz