Śledzie w marynacie octowej

Śledź w occie.

Śledzie w marynacie octowej.

Do Wigilii jeszcze jeden dzień, więc spokojnie zdążycie przygotować śledzia w occie. Robi się szybko i mało kłopotliwie.
Najwięcej czasu zajmuje ostudzenie zalewy, ale pora roku sprzyja, więc pójdzie szybciej niż latem.

czas przygotowania: 40 minut z wystudzeniem zalewy+24 godziny marynowania
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: słoik około 500 ml

Składniki:

  • 5 płatów śledzia (ja użyłam śledzia a’la matias. Opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Świeże płaty musicie wymoczyć przez minimum 3 godziny)
  • 2 średnie cebule
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3 szklanki wody + woda do zagotowania cebuli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półokręgi. Wrzucamy ją do garnuszka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebulę z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
W drugim garnku zagotowujemy ocet, wodę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cukier.
Odstawiamy do wystygnięcia. UWAGA: nie zalewamy śledzia ciepłą zalewą.
Śledzia kroimy w kawałki.
W słoiczku układamy warstwami śledzia i cebulę. Całość zalewamy marynatą z octu i ziół.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Śledź w occie.

Śledzie w marynacie octowej.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.