Dorsz pieczony pod mozarellą.

Dorsz pieczony pod mozarellą.

Co prawda dziś nie jest piątek, ale każdy dzień jest dobry na rybkę 🙂 Może ktoś skusi się na dorsza zapieczonego pod pierzynką z mozarelli?
Rybne caprese z dodatkiem oliwek poleca się na obiad.

czas przygotowania: 30-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza
  • mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
  • 0,5 szklanki zielonych oliwek (odkładamy kilka do dekoracji)
  • 1 kulka mozarelli
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety z dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Solimy i pieprzymy rybę, a następnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę.
Przekładamy do 4 kokilek. Posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Na wierzch układamy plasterki mozarelli i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Dekorujemy bazylią i oliwkami.
Zapiekamy przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni.

Dorsz pieczony pod mozarellą.

Dorsz pieczony pod mozarellą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.