Amur pieczony w chrzanie

Amur pieczony w chrzanie.

Amur pieczony w chrzanie.

Polskie stawy są pełne smakołyków, a tak naprawdę wszystkim kojarzą się wyłącznie z karpiem.
Znacie taką rybkę jak amur? Ja nie znałam, ale ponieważ w Lidl Polska trwa właśnie akcja “Polska smakuje” (a w jej ramach dostępne są m.in. najróżniejsze polskie rybki), skusiłam się na amura. I nie żałuję!
Mięso amura jest białe i delikatne. Niestety, rybka ma sporo ości, ale dość łatwo odchodzą od mięsa. Ogólnie jest bardzo smaczna.
Upiekłam amura pod chrzanową pierzynką, co dodało mu charakteru, ale smażony też byłby pyszny.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 600-700 g amura (płat ze skórką)
  • olej do smażenia
  • 200 g śmietany 18% (małe opakowanie)
  • 4-5 łyżeczek ostrego chrzanu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy, solimy i dzielimy na 6 kawałków (na półdzwonka). Nie zdejmujemy skóry.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy rybę (skórą do patelni). Smażymy do czasu zrumienienia się skórki.
Zdejmujemy rybę z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Amura polewamy po wierzchu sosem: śmietaną wymieszaną z chrzanem i doprawioną solą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Amur pieczony w chrzanie.

Amur pieczony w chrzanie.

Amur pieczony w chrzanie.

Amur pieczony w chrzanie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.