Pomysł na śniadanie: twarożek bazyliowy z orzechami

Pomysł na śniadanie: twarożek bazyliowy.

Pomysł na śniadanie: twarożek bazyliowy z orzechami.

Było śniadanie po meksykańsku, więc może tym razem śniadanie po polsku, ale z włoską nutą. Twarożek z bazylią i suszonymi pomidorami, przełamany smakiem orzechów włoskich. Delicje.
Sprawdzi się też na imprezach (serwowana na małych grzankach, albo na solonych krakersach).

czas przygotowania: 25 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 50 g świeżych listków bazylii
  • 300 g serka śmietankowego
  • 70 g czarnych oliwek (22 sztuki)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 9 suszonych pomidorów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ulubione pieczywo

Przygotowanie:

Bazylię dokładnie blendujemy. Uzyskaną masę mieszamy z serkiem śmietankowym.
Oliwki i pomidory kroimy na niewielkie kawałki, a orzechy bardzo drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Całość mieszamy z serkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym pieczywem.

Pomysł na śniadanie: twarożek bazyliowy.

Pomysł na śniadanie: twarożek bazyliowy z orzechami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.