Pomysł na śniadanie (i na imprezę): meksykańska pasta kanapkowa

Pomysł na śniadanie (i na imprezę): meksykańska pasta kanapkowa.

Pomysł na śniadanie (i na imprezę): meksykańska pasta kanapkowa.

Okazuje się, że meksyk można przemycić wszędzie – nawet w kanapkowym śniadaniu.
Ta słodko-ostra pasta śniadaniowa nadaje się jako tapenada do kanapek, ale i jako rodzaj dipu do nachosów.  Sprawdzi się na każdej imprezie.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 (śniadaniowe), albo dużo imprezowych

Składniki:

  • 140 g czerwonej fasoli (mała puszka)
  • 140 g kukurydzy (mała puszka)
  • 100 g szynki gotowanej
  • 100 g ostrego sera żółtego
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 papryczka chili
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej,
  • albo (zamiast gotowej przyprawy): 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/3 łyżeczki cynamonu, sól do smaku
  • ulubione pieczywo/ nachosy

Przygotowanie:

Szynkę, ser i ananasa kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
Dodajemy fasolę i kukurydzę.
Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy bardzo drobno. Dodajemy do miski i mieszamy.
Serek śmietankowy mieszamy z przyprawą/przyprawami i dodajemy do reszty składników.
Wszystko ze sobą łączymy. Podajemy na kanapkach, albo jako dip do nachosów.

Pomysł na śniadanie (i na imprezę): meksykańska pasta kanapkowa.

Pomysł na śniadanie (i na imprezę): meksykańska pasta kanapkowa.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.