Warzywa pieczone z serem mozarella

Warzywa pieczone z mozarellą.

Szukacie czasem pomysłu na fajny dodatek do obiadu? Np. do grillowanego kurczaka, albo jakiegoś kotleta. Jeśli do tego jesteście miłośnikami sałatki caprese, to pomysł właśnie dla Was.
Pieczone warzywa z pesto bazyliowym i z przyjemnie zarumienionym serkiem mozarella.  Idealne na ciepło i na zimno. Pychota!

czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 spora cukinia
  • 2 małe bakłażany
  • 3 spore pomidory
  • 3 kulki sera mozarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże łyżki pesto bazyliowego
  • sól, pieprz
  • do podania: świeże listki bazylii

Przygotowanie:

Kulki mozarelli kroimy w plasterki.
Warzywa myjemy i również kroimy w plastry.
Plasterki bakłażana solimy i odstawiamy do czasu, aż “puszczą” sok z goryczką, który wycieramy papierowym ręcznikiem.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: cukinię, bakłażana, pomidora i mozarellę.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pesto. Łyżeczką nakładamy odrobinę pesto pomiędzy plasterki cukinii i bakłażana. Całość solimy i pieprzymy.

Warzywa pieczone z mozarellą.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
W czasie pieczenia warzywa puszczą bardzo dużo wody, więc przed podaniem trzeba ją będzie delikatnie odlać.

 

Warzywa pieczone z mozarellą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *