Tarta z pieczarkami i serem lazur

Tarta z pieczarkami i serem lazur.

Dzień dobry w poniedziałek!
Co dobrego macie dziś na lunch? U mnie tarta z pieczarkami i serem pleśniowym. Lekko czosnkowa, dobrze doprawiona i zapieczona pod żółtym serkiem. Możecie ją złapać na zimno albo podawać podgrzaną.

czas przygotowania: do 75 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera pleśniowego typu lazur
  • 200g śmietany
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • sól, pieprz
  • 150 g utartego sera żółtego

Przygotowanie ciasta:

Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.

Przygotowanie tarty:

Pieczarki dokładnie czyścimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy pieczarki do zrumienienia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Chwilę podsmażamy. Studzimy i przekładamy do miseczki.
Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę. Dodajemy do pieczarek.
Śmietanę mieszamy dokładnie z całym jajkiem i z białkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z pieczarkami i serem pleśniowym.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Całość posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 25 minut.

Tarta z pieczarkami i serem lazur.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *