Schab pieczony w kiszonej kapuście i porach

Schab pieczony w kiszonej kapuście i porach.

Pamiętacie Kuchnię Polską od Lidl Polska? Tę w wersji słonej.
Już jakiś czas temu obiecywałam Wam przepis i dziś, przy okazji zbliżających się Świąt mam dla Was propozycję bardzo fajnego obiadu.
Wydaje się bardziej pracochłonny niż faktycznie jest. Idąc krok po kroku przez instrukcję przygotowania, On przejął władanie w kuchni i zaserwował mi taką właśnie pyszną niespodziankę.
Myślę, że to świetny pomysł na świąteczny obiad.
Sprawdźcie sami.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg schabu w plastrach
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • olej do smażenia
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 100 g ugotowanych, suszonych grzybów (drobno pokrojonych)
  • 2 kiszone ogórki, pokrojone w kosteczkę
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżka otartego tymianku
  • sól, pieprz

Składniki na sos do zapiekania:

  • 1 por (biała część) pokrojony w kosteczkę
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • szczypta majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

SCHAB:

Schab myjemy, oczyszczamy, dokładnie solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy mięso na rumiany kolor.

FARSZ:

Kiszoną kapustę odcedzamy i drobno siekamy,
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy chwilę, często mieszając.
Dorzucamy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Całość smażymy przez około 5 minut.

Schab układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy farszem.

SOS DO ZAPIEKANIA:

Pokrojonego pora podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy mąkę i masło. Całość zalewamy mlekiem i gotujemy przez około 5 minut na wolnym ogniu. Mieszamy.
Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut.

Schab pieczony w kiszonej kapuście i porach.

Schab pieczony w kiszonej kapuście i porach.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.