Schab faszerowany kiełbasą

Schab faszerowany kiełbasą.

Mięsożercy! Dziś coś dla Was. Bo cóż może być smaczniejszego niż wieprzowinka faszerowana dobrze doprawioną wieprzowinką? Dlatego świetnym pomysłem wydało mi się nafaszerowanie schabu charakterną kiełbasą. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Po prostu pycha!
Rewelacyjny na zimno (na kanapkach) i na ciepło (odsmażony).

czas przygotowania: do 70 minut (+marynowanie schabu)
poziom trudności: średni
ilość porcji: całkiem sporo kanapkowych, około 6 obiadowych

Składniki:

  • 1 – 1,2 kg schabu bez kości
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 250-300 g kiełbasy
  • olej

Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia przy pomocy długiego i dość cienkiego noża robimy w schabie dwie dziury (dwa nacięcia w kształcie “X”). Delikatnie wkładamy w nacięcia kiełbasę (przez całą długość schabu).
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab z każdej strony, na rumiany kolor.
Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Nakrywamy lekko ponakłuwaną folią aliuminiową.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 60 minut.
Podajemy do kanapek albo na obiad.

Schab faszerowany kiełbasą.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *