Przygotowanie tradycyjnego kulebiaka, to wyzwanie. Moczenie suszonych grzybów, wyrabianie ciasta drożdżowego, duszenie kapusty i tak dalej, i tak dalej. Wszystko cudnie, bo efekt końcowy jest przepyszny, tylko jak zawsze brakuje mi na to czasu. Dlatego opracowałam szybszą i prostszą wersję.
czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 10
Składniki:
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka mielonych grzybów
- 0,5 l bulionu grzybowego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka całego kminku + trochę do posypania po wierzchu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sobie składników na farsz. Pieczarki myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia, często mieszając. Dodajemy pieczarki i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wtedy dokładamy do nich posiekaną kiszoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i kminek (i cały i mielony).
Mielone grzyby mieszamy z jedną szklanką bulionu grzybowego i taką miksturą zalewamy kapustę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu.
Kiedy bulion odparuje, dolewamy jego drugą część i ponownie dusimy na wolnym ogniu aż do całkowitego odparowania.
Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy farsz do przestygnięcia. Wyciągamy z niego liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Na blaszce układamy jeden płat ciasta francuskiego. Na jego środku układamy farsz, zostawiając trochę ciasta po bokach.
Drugi płat ciasta nacinamy na środku co kilka centymetrów, zostawiając nienacięte boki. Przykrywamy nim farsz.
Łączymy brzegi ciasta (smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem). Nadmiar ciasta odcinamy.
Kulebiaka smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z barszczem.
Smacznego!
W święta proste przepisy są na bezcenne 🙂