Pomysł na śniadanie – grzanka z jajkiem sadzonym

Pomysł na śniadanie – grzanka z jajkiem sadzonym.

Mój dziadek zawsze powtarzał, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgadzacie się? Nawet jeśli nie, to przecież zawsze przyjemnie znaleźć na talerzu coś kolorowego i innego niż zwykła kanapka.  Dziś mam dla Was propozycję smakowitego i kolorowego śniadanka: grzanki z kolorową salsą warzywną i jajkiem sadzonym. Paluszki lizać!

czas przygotowania: 20 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba (u mnie żytni na zakwasie)
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1 nieduże awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duży pomidor
  • 0,5 średniego ogórka wężowego (tylko twarda część, bez wodnistego środka z pestkami)
  • 1 spora łyżka drobno posiekanego szczypiorku (ewentualnie inne zioła)
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia jajek

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania salsy.
Awokado obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Pomidora i ogórka również kroimy w kosteczkę. Dodajemy szczypiorek (albo inne zioła). Mieszamy z awokado. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb podpiekamy w tosterze/smażymy z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Każdą kromkę smarujemy łyżeczką majonezu.
Na majonez wykładamy salsę.
Jajka smażymy na maśle. Solimy i pieprzymy. Na każdą grzankę wykładamy jedno jajko sadzone.
Podajemy cieplutkie.

Pomysł na śniadanie – grzanka z jajkiem sadzonym.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.