Pomysł na obiad: łopatka wieprzowa z sosem śliwkowym

Łopatka sous vide.

Pomysł na obiad: łopatka wieprzowa z sosem śliwkowym.

Skoro ostatnio przetestowałam wolno gotowaną łopatkę z Lidl Polska. Jest pyszna, więc postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania trochę odświętnego obiadu.
Wyszło zaskakująco szybko i zaskakująco smacznie.

czas przygotowania: 35 minut + przygotowanie sosu
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i płuczemy. Przekładamy do brytfanki, solimy i lekko skrapiamy oliwą.
Łopatkę wieprzową wyjmujemy z opakowania, przekładamy do brytfanki, która jest w zestawie i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu albo doprawiamy po swojemu.
Obydwie brytfanki wstawiamy do piekarnika  (u mnie piekarnik z termoobiegiem) rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika kroimy łopatkę w grube plastry.

Pomysł na obiad: łopatka wieprzowa.

Pomysł na obiad: łopatka wieprzowa z sosem śliwkowym.

Mięso podajemy polane sosem śliwkowym do mięs (z rozmarynem), w towarzystwie pieczonych ziemniaków i ulubionej surówki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.