Pomarańcze do zimowej herbatki

Pomarańcze do zimowej herbatki.

Na smutną pogodę najlepsza jest dobra książka, kocyk i zimowa herbatka. Co do tej ostatniej, to każdy ma swoją ulubioną wersję. Jedni lubią z kardamonem, inni z cynamonem, jeszcze inni z cytryną i imbirem. Moja ulubiona ma w sobie pomarańcze, goździki, cynamon i sok  malinowy. To wszystko zamknęłam w słoiczku i przygotowałam gotowca do zimowej herbatki.

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 słoiczki

Składniki:

  • 4 średnie pomarańcze
  • 2 laski cynamonu
  • 8-10 goździków
  • 1 szklanka wody
  • 8 łyżek syropu malinowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 słoiczki o pojemności 250-350 ml

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie myjemy (szorujemy skórkę) i kroimy w około 0,5 cm plasterki.
Układamy pomarańcze w słoiczku. Do każdego słoiczka wkładamy laskę cynamonu i po 4-5 goździków.
W rondelku zagotowujemy wodę z syropem malinowym. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia się.
Wrzącym płynem zalewamy pomarańcze w słoiczkach. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Odstawiamy na 1 dzień. Po tym czasie możecie dodawać pomarańcze i zalewę do zimowej herbatki (uwaga: zawartość słoiczków jest bardzo słodziuchna!).

Pomarańcze do zimowej herbatki.

Pomarańcze do zimowej herbatki.

Ponieważ nie pasteryzujemy słoiczków nie powinny stać zbyt długo.
Otwarte przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.