Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym.

Co dobrego macie na weekendowy obiad? Jeśli jeszcze się zastanawiacie, to może skusicie się na musztardowo-miodowe polędwiczki? Trochę słodziutkie, trochę ostre. Bardzo smakowite. Sprawdźcie przepis.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 300 ml śmietany (u mnie 18%)
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 listek laurowy
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 3/4 szklanki wody albo buliony z kurczaka/warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy i dzielimy na kotleciki, które lekko rozklepujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki. Powinny lekko się zrumienić, bo jak mawia Gordon Ramsay: jest kolor, jest smak.
Dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w półplasterki, zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż się zeszkli. Dorzucamy ziarenka pieprzu. Dodajemy wodę/bulion i dusimy około 10 minut.
Śmietanę mieszamy z musztardą sarepską, musztardą francuską, miodem i papryką w proszku. Stopniowo dodajemy na patelnię, energicznie mieszając z sosem, w którym dusi się mięso.
Dusimy na małym ogniu jeszcze przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami albo z kopytkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.