Placki z zielonego groszku

Kotlety z groszku (z boczkiem i serem).

Czy jest tu ktoś, kto uwielbia zielony groszek tak bardzo jak ja? To warzywo idealne, można z niego zrobić dosłownie wszystko: zupę, kotleciki, placuszki, ciasto. Hulaj dusza!
Tym razem postanowiłam usmażyć placuszki. Prosto, szybko i (bardziej niż zwykle) tradycyjnie w smaku. Łapcie!

czas przygotowania: 45-50 minut (z gotowaniem groszku)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 9 sztuk

Składniki:

  • 250 g zielonego, mrożonego groszku
  • 100 g boczku w plasterkach (u mnie wędzony i parzony)
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Blanszujemy, chłodząc go w lodowatej wodzie.
Odcedzamy i blendujemy tak, żeby miejscami zostały większe kawałki groszku (nie na puree).
Dodajemy sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.
Dorzucamy boczek pokrojony w kosteczkę i ser utarty na tarce o dużych oczkach. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy placuszki i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.

Kotlety z groszku (z boczkiem i serem).

Podajemy ciepłe, albo wystudzone.

Kotlety z groszku (z boczkiem i serem).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Placki z zielonego groszku

  1. Justyna

    ooooo, to jest coś wspaniałego! ja też jestem fanką groszku, przeważnie w pastach kanapkowych ale te placuszki niesamowicie mnie intrygują! 😀 zapisuję!

  2. Smaczny zeszyt

    Lubię bardzo kotleciki, cały obiad zamknięty w małym krążku:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.