Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków.

Uwielbiam placki ziemniaczane w każdej postaci. I te z surowych ziemniaków, i te z gotowanych. Ta druga wersja ma jedną podstawową zaletę – nie wymaga ucierania. Co najbardziej cieszy Jego – moje zbrojne ramię do spraw obsługi tarki 🙂
Takie placuchy to też fajny pomysł na pozostałości z wczorajszego obiadu. Podane ze śmietaną i koperkiem – niebo w gębie!

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8 dużych placków lub 10 mniejszych

Składniki:

  • 600-650 g gotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: śmietana, szczypiorek/koperek.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugniatamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją do całkowitego zeszklenia. Mieszamy.
Zeszkloną cebulę dodajemy do ugniecionych ziemniaków.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Wbijamy do ziemniaków jajko. Dodajemy mąkę.
Dokładnie mieszamy.
Z masy ziemniaczanej formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Placki z gotowanych ziemniaków.

Podajemy ciepłe, ze śmietaną i szczypiorkiem/koperkiem.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Placki z gotowanych ziemniaków

  1. Beti

    O losie…placki z gotowanych ziemniaków ? Hm..nie jadłam 🙂 Trzeba to zmienić !

    • Smak na Wspak

      Koniecznie! Cytując klasyka: “będzie Pani zadooowooolooooona” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.