Chodziłam po sklepie i zastanawiałam się co fajnego można przygotować na uroczysty obiad. Gdzieś pomiędzy regałami potencjalnych pieczystych wypatrzyłam perliczkę. Nigdy w życiu nie robiłam tego mięska, więc pomyślałam sobie “Ja nie dam rady?!” i kupiłam.
Wróciłam do domu i zaczęłam czytać…im więcej czytałam, tym bardziej bałam się perliczki. Okazało się, że zupełnie niesłusznie. Mięso jest pyszne i zupełnie inne od drobiu, który do tej pory znałam. Dobrze przygotowane wcale nie wychodzi przesuszone. I nie trzeba go zawijać w boczki i szynki, albo smarować tłuszczem.
Jedyna “niewygoda” związana z perliczką jest taka, że musicie ją przygotować z co najmniej 24 godzinnym wyprzedzeniem. Musi odleżakować swoje w solance, a później trochę odpocząć w przyprawach.
czas przygotowania: 24h moczenia + marynowanie + około 75 min pieczenia
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki na solankę:
- 2 l przegotowanej (schłodzonej) wody
- 4 łyżki soli
Składniki:
- 1 perliczka około 1200 g
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 3/4 szklanki suszonych śliwek
- 3 średnie jabłka
Przygotowanie:
Mięso perliczki jest dość suche, dlatego zanim ją upieczemy, powinna namoczyć się w solance.
Przegotowaną wodę mieszamy dokładnie z solą i przelewamy do garnka. Wkładamy do niej perliczkę, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie wyciągamy perliczkę z solanki. Dokładnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nacieramy mięso majerankiem i czosnkiem, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Jedno jabłko obieramy ze skórki. Wycinamy z niego pestki i kroimy w ćwiartki. Mieszamy jabłko z połową śliwek.
Faszerujemy owocami perliczkę i układamy ją w brytfance. Całość wsadzamy do rękawa do pieczenia.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni. Pod koniec tego czasu obieramy pozostałe jabłka ze skórki i pestek. Kroimy w ósemki.
Wyciągamy brytfankę, rozcinamy (albo zdejmujemy) rękaw.
Dookoła perliczki układamy jabłka i drugą część śliwek. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.
W upływie 15 minut przekręcamy perliczkę, żeby zrumieniła się z każdej strony.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Dodaj komentarz