Pałeczki kurczaka pieczone w ciemnym piwie

Pałeczki kurczaka pieczone w ciemnym piwie.

Kurczak, czyli najszybsze i najprostsze do przygotowania mięsko. Można z niego wyczarować naprawdę apetyczny posiłek. Pieczyste zawsze się sprawdzi. Podajcie do niego odrobinę żurawiny i pieczonych ziemniaków i ziuuup, macie niedzielny obiadek.
Dominującą nutką tego dania jest słodycz.

czas przygotowania: 60 min (marynowanie) + 60-7o min pieczenia
pozom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 800 g pałeczek kurczaka
  • 1,5 szklanki ciemnego piwa
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • ewentualnie sól, pieprz
  • do podania: pieczone ziemniaczki, żurawina (taka ze słoiczka)

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. W misce mieszamy piwo, olej, miód, sos sojowy i przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy marynatę solą i pieprzem.
Mięso przekładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i zalewamy niewielką ilością marynaty.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 60-70 minut. W połowie pieczenia przekręcamy mięso.
W razie potrzeby dolewamy marynaty.

Pałeczki kurczaka pieczone w ciemnym piwie.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i żurawiną.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.