Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa.

Zanim zupełnie skończą się truskawki trzeba szybko nastawiać nalewkę!  Uwierzcie mi -warto.
Przepis nie jest specjalnie skomplikowany, ale zdecydowanie musicie się uzbroić w cierpliwość. Na efekty końcowe trzeba poczekać kilka miesięcy. To czekanie jest najgorsze, za to później…. o mniom mniom! Aromatyczna, owocowa i własna. Najlepiej!

czas przygotowania: 4 miesiące
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 1,5 l.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 l wódki
  • 0,5 kg cukru (jeśli owoce są kwaśne, albo jeśli po prostu lubicie słodziuchne, to dajcie 600 g)
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z 1 limonki

Przygotowanie:
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Układamy w dużym słoju, przesypując cukrem.
Odstawiamy w chłodnym miejscu na 1 dzień, żeby truskawki puściły sok. Nie zakręcajcie słoja. Ja przykrywam go papierowym ręcznikiem zabezpieczonym gumką recepturką.
Zalewamy alkoholem, mieszamy i odstawiamy w nienasłonecznione i chłodne miejsce na 7-8 tygodni.
Ponownie przykrywam słoik papierowym ręcznikiem. Nakrętkę nakładamy delikatnie ale nie zakręcamy. Co jakiś czas mieszamy.
Truskawki prawie zupełnie stracą kolor, za to naleweczka nabierze rumieńców.
Po 7-8 tygodniach odsączamy truskawki, dodajemy sok i skórkę z limonki i odstawiamy na 3 tygodnie. Po ich upływie odcedzamy/filtrujemy nalewkę.
Rozlewamy do butelek. Najsmaczniejsza będzie (mniej więcej) po kolejnym miesiącu.

Nalewka truskawkowa.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

2 Odpowiedzi do Nalewka truskawkowa

  1. Julits.B

    No warta wypróbowania🍷🍷

  2. Podpis

    Na pewno warto zrobić, dla niezwykłego smaku i pięknego koloru 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.