Młoda kapustka z kiełbasą

Młoda kapusta z kiełbasą.

Młoda kapusta z kiełbasą.

Robiliście już w tym roku? Czekałam cierpliwie i w końcu jest! Młoda i pyszna. Korzystajcie, bo za chwilę już nie będzie taka słodziutka.
Miało być według zasad, czyli z podgardlem. Ale jak zawsze nie wyszło 🙂 okazało się, że podgardla brak, więc potrzebny był plan zastępczy. Z chudą i dobrze doprawioną kiełbaską też jest przepyszna.
A wy jak przygotowujecie młodą kapustkę?

czas przygotowania: 40-50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1,5 kg młodej kapusty (3 główki)
  • 400 g chudej kiełbasy
  • 1 pęczek koperku
  • woda do podlania kapusty
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obieramy duże, zielone liście kapusty. Pozostałą część myjemy i siekamy.
Posiekaną kapustkę przerzucamy do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu. Na samym początku dodajemy do garnka odrobinę wody, żeby się nie przypaliła.
Kapusta powinna się dusić do czasu aż zmięknie i odparuje z niej woda.
W międzyczasie kroimy w kawałki kiełbasę i smażymy do czasu aż wytopi się z niej tłuszcz.
Dodajemy ją do kapusty i  gotujemy przez kilka minut.
Dosypujemy posiekany drobno koperek i dusimy aż kapusta zupełnie zmięknie.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z młodymi ziemniakami, albo z chlebkiem.

Młoda kapusta z kiełbasą.

Młoda kapusta z kiełbasą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.