Lekki obiad: szparagi z pesto

Lekki obiad: szparagi z pesto.

W takie gorące dni zupełnie nie mam ochoty na mięsne gotowanie. Przerzucam się wtedy na warzywa i ryby. Macie podobnie, czy żur w chlebie Wam nie jest Wam straszny w żadną pogodę? Sezon na szparagi zaraz się skończy, więc łapcie je, póki są i nie kosztują zylion milionów.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

Przygotowanie:

Szparagom obcinamy końcówki łodyg i dokładnie je płuczemy.
Blanszujemy: w dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała wrzucamy do niej szparagi. Gotujemy około 3 minut. Prosto z wrzątku przekładamy szparagi do miski z lodowatą wodą, w której pozwalamy im wystygnąć. Odcedzamy.

Szparagi dzielimy na dwie części. Na każdą porcję układamy po dwie łyżki pesto. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Na szczypiorku układamy utartą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę (pół pęczka na porcję).
Jajka na twardo ucieramy na tarce o grubych oczkach i ugniatamy widelcem. Na każdą porcję szparagów układamy po dwa tak przygotowane jajka.
Całość posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ewentualnie do składników dodajemy utarty na tarce o małych oczkach ser typu parmezan.

Lekki obiad: szparagi z pesto.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.