Leczo z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową.

Wyglądam za okno i zastanawiam się, co się stało ze złotą jesienią? Podobno jeszcze ma wrócić, ale kiedy? Chwilowo trzeba się dogrzewać zimową herbatką i pysznościami na talerzu. Moim pewniakiem na jesienne chłody jest smakowite i sycące leczo z dodatkiem fasolki szparagowej. Pyszności!

czas przygotowania: około 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400-500 g białej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 600 g chudej kiełbasy
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do średniej miękkości. Odcedzamy.
Kiełbaskę kroimy w półplasterki  podsmażamy w rondelku na łyżce oleju.  Dodajemy ziarenka pieprzu.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy do jej zeszklenia.  Wrzucamy do rondelka pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażymy.
Dodajemy ugotowaną fasolkę i cukinię (bez skórki i części z pestkami, pokrojoną w półplasterki szerokości około 1,5 cm). Dosypujemy paprykę w proszku.
Zalewamy pomidorami z puszki i dusimy przez około 15-20 minut, często mieszając.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Leczo z fasolką szparagową.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.