Kopytka dyniowe i dyniowe kluski leniwe

Kopytka z dyni smażone z boczkiem i kminkiem.

Kluski leniwe z dyni smażone z kminkiem i boczkiem.

Dyniowy szał trwa. Próbowaliście kiedyś kluseczek z dyni? Podam Wam dziś dwa proste przepisy. Pierwszy na klasyczne kopytka dyniowe i drugi na kluski przypominające leniwe (na zdjęciu).

Do obydwu przepisów będzie Wam potrzebne puree z dyni, które przygotowujemy następująco:

Dynię kroimy na plastry (około 2 cm) i obieramy z pestek (nie ściągamy skórki). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Kawałki dyni układamy na papierze do pieczenia i pieczemy do zmięknięcia, czyli około 20-30 minut. Pilnujcie, żeby dynia się nie przypaliła.
W czasie pieczenia sprawdzajcie patyczkiem, albo wykałaczką, czy dynia nie jest już gotowa. Patyczek powinien w nią lekko wchodzić – jak w ugotowanego ziemniaka.
Kiedy dynia jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i studzimy. Obieramy ze skórki (chyba, że macie dynię hokkaido, wtedy nie ma konieczności ściągania skórki) i blendujemy na gładką masę. Gotowe!
Z 1 kg obranej z pestek dyni wychodzi około 800 g puree.

Czas przygotowania kopytek i klusek nie uwzględnia przygotowania puree.

I. KOPYTKA Z DYNI

czas przygotowania: około 40 min z gotowaniem
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 800 g puree z dyni
  • 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania (jeżeli zależy Wam na mocno żółtym kolorze, możecie wykorzystać mąkę kukurydzianą, ale to trochę zmieni smak)
  • 1 jajko
  • sól

Do podania:

  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Łączymy puree z dyni, mąkę, jajko i sól. Szybko zagniatamy na jednolitą masę.
W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Na desce do krojenia formujemy wałeczki o średnicy około 2 cm.
Kroimy pod skosem na kluseczki.
Gotujemy partiami w osolonej wodzie (w zależności od wielkości kopytek każdą partię około 2-3 minut od wypłynięcia).

Na patelni rozgrzewamy  masło.
Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach i posiekane igiełki rozmarynu. Smażymy chwilę.
Dodajemy kluski i smażymy do lekkiego zrumienienia.

II. DYNIOWE KLUSKI LENIWE

czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g puree z dyni
  • 250 g półtłustego sera białego (twarogu)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki + mąka do podsypywania
  • sól
  • do wersji “wytrawnej” dodatkowo: 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Do podania:

  • do podania (wersja “wytrawna”): 1 łyżka oliwy, 1 łyżka ziarenek kminku, 100 g. boczku wędzonego parzonego w plastrach
  • do podania (wersja “na słodko”): 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Łączymy puree z dyni, rozgnieciony widelcem ser, jajko i przyprawy. Mąkę dodajemy stopniowo (może się okazać, że nie zużyjecie aż 1,5 szklanki, bo np. ser był bardziej zbity niż ten, którego ja użyłam). Zagniatamy na jednolitą masę, która nie powinna się kleić.
W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Na desce do krojenia formujemy wałeczki o średnicy około 2 cm.
Kroimy pod skosem na kluseczki.
Gotujemy partiami w osolonej wodzie (w zależności od wielkości kluseczek każdą partię około 1-2 minut od wypłynięcia).

Podajemy na słodko, albo w wersji wytrawnej:

Wytrawnie: na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony na drobne kawałki boczek i ziarenka kminku. Smażymy chwilę. Dodajemy kluski i smażymy do lekkiego zrumienienia.

Na słodko: na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cukier i cynamon. Szybko mieszamy. Dodajemy kluski i chwilkę smażymy.

 

Kluski leniwe z dyni smażone z kminkiem i boczkiem.

Kluski leniwe z dyni smażone z kminkiem i boczkiem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *