Kiełbasa pieczona w kapuście

Kiełbasa pieczona w kapuście.

Dziś coś z bardziej tradycyjnej kuchni polskiej. To jednen z przepisów mojego autorstwa, który znajdziecie w darmowym e-booku “5 tygodni smacznego gotowania”, którego możecie pobrać klikając tu: POBIERZ.

czas przygotowania: 120 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 700-750 g kiełbasy (np. głogowskiej)
  • 2 łyżki ostrego chrzanu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka ziarenek kminku
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz
  • do podania: świeże pieczywo albo ziemniaki

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy i siekamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy połową bulionu. Dorzucamy ziarenka pieprzu, kminek i listki laurowe.
Przez 60-70 minut gotujemy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy bulionu (ale uwaga – mniej więcej pół szklanki powinno zostać do pieczenia).
Kiedy kapusta będzie miękka przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Dolewamy pozostałą część bulionu.
Na kapuście układamy ponacinane kawałki kiełbasy. Każdy smarujemy mieszanką chrzanu i dwóch musztard.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W razie potrzeby podlewamy kapustę bulionem.

Kiełbasa pieczona w kapuście.

Tak przygotowaną kiełbasę w kapuście podajemy cieplutką w towarzystwie ziemniaków albo świeżego pieczywa.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.