Jajka zapiekane w formie na muffiny (w chlebie tostowym i szynce)

Jajka zapiekane w chlebie tostowym i szynce.

Efektowny pomysł na śniadanie? Albo na wielkanocną przekąskę?
Dziś przepis na jajka zapiekane w formie do muffinek (w chlebku tostowym i szynce). Bardzo smaczne, a do tego naprawdę fajnie prezentujące się na stole. Możecie przed podaniem posypać je szczypiorkiem i posiekanymi pomidorkami.
Łapcie inspirację.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 kawałki chleba tostowego
  • 4 plasterki szynki
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 4 nieduże jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Formę do muffinek smarujemy masłem.
Kawałki chleba tostowego rozwałkowujemy na płasko i wykładamy nimi formę na muffinki (4 otwory).
Posypujemy 2/3 sera. Na serze układamy po plasterku szynki. Palcami dociskamy szynkę do chleba.
Na szynkę wbijamy po jajku. Każde jajko posypujemy odrobiną pozostałego żółtego sera.
Delikatnie solimy i (ewentualnie) doprawiamy pieprzem.

Jajka zapiekane w chlebie tostowym i szynce.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut (białko powinno się ściąć).

Jajka zapiekane w chlebie tostowym i szynce.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *