Jajka faszerowane żółtym serem i pieczarkami

2

Jajka faszerowane żółtym serem i pieczarkami

Dziś przedstawiam drugą odsłonę pasty z jajek, która idealnie nadaje się do nafaszerowania skorupek. Można ją podawać na zimno, albo w wersji bardziej tradycyjnej – z patelni.
Nadaje się też do rozsmarowania na chlebie (najlepsza jest z chlebem pełnoziarnistym).

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 sztuk + reszta pasty na kanapki

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 średnie pieczarki
  • 100 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Dla smażących:

  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, obieramy i ucieramy na tarce z małymi oczkami.
Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej łyżkę masła. Kiedy się roztopi, wrzucamy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Każde jajko (w skorupce) przecinamy na pół. Wydłubujemy środek, uważając, żeby skorupka nie pękła.
Skorupki odkładamy na bok, żeby później nafaszerować je gotową masą.
Kroimy jajka na mniejsze części i rozgniatamy wszystko widelcem (albo siekaczem) na małe kawałeczki.
Do rozdrobnionych jajek dodajemy utarty ser, wystudzone pieczarki i posiekany szczypiorek.
Dodajemy majonez i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy pastę do wcześniej przygotowanych skorupek. Jeśli będziecie je później smażyć, to pasta nie może za bardzo wystawać. Niesmażący mogą zaszaleć 🙂

1

Jajka faszerowane żółtym serem i pieczarkami

Jeśli zdecydujecie się na wersję na ciepło, to na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła.
Każdą połówkę jajka od strony farszu “maczamy” w bułce tartej, tak żeby obkleiła pastę.
Tak przygotowane jajka układamy na patelni (skorupkami do góry) i smażymy do zrumienienia się bułki.
Podajemy cieplutkie.

Smacznego!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.