Gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz z szynki wieprzowej.

Po wczorajszej rozpuście i tych wszystkich pączkach i faworkach, które na pewno zjedliście, trzeba teraz pomyśleć o czymś bardziej wytrawnym.
Co planujecie na weekendowy obiad? Może prościutki gulasz z szynki wieprzowej? Bez kombinowania, szybko, tradycyjnie i łatwo.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 800-850 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 duże cebule albo 3 średnie
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu (z kury albo warzywnego)
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki
  • 0,5  łyżeczki ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • sól
  • do podania: kasza gryczana albo ziemniaki

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę (około 2cm x 2 cm). Osuszamy, solimy i każdy kawałek obtaczamy w mące.
W garnuszku rozgrzewamy olej i partiami dorzucamy mięso. Smażymy do czasu aż się zrumieni.
Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu zeszklenia się cebuli. Mieszamy.
Dorzucamy do garnka słodką i ostra paprykę. Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.

Gulasz z szynki wieprzowej.

Podajemy z kaszą gryczaną albo z ziemniakami.

Gulasz z szynki wieprzowej.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *