Gulasz jagnięcy

Gulasz jagnięcy.

Pierwszy raz zabrałam się za jagnięcinę. Gotowaliście kiedyś? Trochę się bałam, że będzie miała ten charakterystyczny smak i zapach, który zdominuje wszystko. Ale zupełnie niesłusznie! W formie gulaszu to delikatne mięsko przechodzi smakiem warzyw, wina i przypraw, w których się gotuje. W efekcie powstaje prawdziwa uczta, której nie powstydzicie się nawet przy tak uroczystej okazji jak święta.

czas przygotowania: do 3 godzin
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 – 0,6 kg udźca jagnięcego bez kości
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól/pieprz
  • oliwa/olej
  • do podania: świeże pieczywo albo gotowane ziemniaki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę/olej. Smażymy umyte, obrane i pokrojone w plasterki/małe kawałki pieczarki. Kiedy woda odparuje i zaczną się rumienić wyciągamy je z garnka i odkładamy na bok.
Dolewamy odrobinę oliwy/oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut często mieszając (cebulka powinna się zeszklić).
Dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchewkę i pietruszkę. Smażymy mniej więcej 5 minut. Mieszamy.
Dorzucamy pomidory. Dolewamy bulion i wino. Dodajemy ostrą paprykę, rozmaryn i tymianek. Zagotowujemy.
Jagnięcinę myjemy i kroimy w kostkę (około 2 cm x 2 cm). Dorzucamy do gotującego się wywaru.
Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż jagnięcinka zmięknie (około 1,5 – 2 godziny).
Dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy jeszcze około 10-15 minut.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz jagnięcy.

Podajemy ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami.

Gulasz jagnięcy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.