Chleb tostowy

Chleb tostowy.

Szukałam przepisu na pieczywo bez zakwasu. Coś prostego, tylko z drożdżami. I wygrzebałam przepis na chleb tostowy. Jest naprawdę fajny – przepyszny cieplutki i zaskakująco (jak na chleb nie na zakwasie) dobry następnego dnia!

czas przygotowania: 150-160 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: keksówka

Składniki:

  • 600g mąki (najlepiej typ 650)
  • 7g (1 paczka) suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml wody
  • 50 g zimnego masła

Przygotowanie:

Mąkę, sól i drożdże w proszku dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy przez 4 minuty.
Stopniowo dodajemy masło i kontynuujemy miksowanie.
Kiedy składniki się połączą przykrywamy miskę ściereczką i stawiamy na 40 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 min.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Chleb tostowy.

Jemy cieplutki z masłem albo wystudzony.

Smacznego!

Przepis znalazłam na smakowitychleb.pl (KLIK)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.