Makaron ze schabem i z pieczarkami

Makaron ze schabem i z pieczarkami.

Kontynuując mięsne klimaty i nieco bardziej tradycyjne połączenia smaków, dziś pomysł na pyszny makaron. Pieczarki, schab, boczek, cebula i czosnek. To wszystko ze śmietanką. Lubicie takie obiady?

czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże

Składniki:

  • 350 g schabu
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 400 g malutkich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 350-400 g makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki)
  • olej do smażenia
  • do podania: natka z pietruszki

Przygotowanie:

Schab dokładnie myjemy i kroimy w kawałki. Solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiany kolor. Dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i smażymy do wytopienia się tłuszczu.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i utarty na tarce o małych oczkach (albo przeciśnięty przez praskę) czosnek. Smażymy do czasu zeszklenia się cebuli. Często mieszamy.
Dodajemy śmietanę i majeranek. Podgrzewamy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron ze schabem i z pieczarkami.

Podajemy z makaronem i natką z pietruszki.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.