Zielone curry z kurczakiem

Tajskie zielone curry (green curry).

Poznaliście ostatnio przepis na domową pastę green curry, więc teraz najwyższa pora na poznanie receptury na prawdziwe, tajskie, zielone curry z jej wykorzystaniem. Smakuje wakacjami. Smakuje Tajlandią. Uwielbiam!
Kto wędruje dziś na poszukiwanie składników i w niedzielę serwuje azjatyckie pyszności?

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 3/4 szklanki zielonego (wcześniej ugotowanego) groszku
  • 2-3 listki limonki
  • 6-8 listków tajskiej bazylii
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu rybnego/sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • do podania: biały ryż

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni albo w woku rozgrzewamy olej.
Dorzucamy mięso kurczaka pokrojone w nieduże kawałki i sos rybny. Smażymy do lekkiego zrumienienia, często mieszając.
Dodajemy pastę curry i przerwane na pół listki limonki. Chwilę smażymy.
Dorzucamy warzywa: pokrojoną w kawałki cukinię, pokrojoną w półplasterki marchewkę i groszek.
Zalewamy całość mlekiem kokosowym. Dodajemy tajską bazylię i cukier. Zagotowujemy.

Tajskie zielone curry (green curry).

Podajemy z białym ryżem.

Tajskie zielone curry (green curry).

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.