Zielona pasta curry (green curry paste)

Zielona pasta curry.

Z tajskich wakacji przywiozłam całą masę przepisów, którymi powoli się z Wami dzielę. Jakiś czas temu mogliście sprawdzić, jak smakuje kurczak stir-fried z orzechami nerkowca. A dziś coś naprawdę wyjątkowego – przepis na bazę do przygotowania chyba najbardziej znanego tajskiego curry. Gotowi? Sprawdźcie więc, jak robi się domową, prawdziwie tajską green curry paste.

czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: do przygotowania curry dla 4 osób

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 7 małych, zielonych papryczek chili
  • 2 łyżki posiekanego czosnku (około 6 ząbków)
  • 2 łyżki posiekanej szalotki (około 1 średniej szalotki)
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej (1 kawałek)
  • 0,5 łyżki posiekanego korzenia galangal (tajski imbir)
  • 1,5 łyżki posiekanej kolendry
  • 0,5 łyżeczki posiekanej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kurkumy
  • 1 pęczek posiekanej tajskiej bazylii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pasty krewetkowej (do kupienia w kuchniach świata albo przez Internet)

Przygotowanie:

Pieprz, nasiona kolendry i kmin rzymski wrzucamy do moździerza i dobrze ucieramy.
Dodajemy pozostałe składniki (poza pastą z krewetek) i kontynuujemy ucieranie.
Na końcu dodajemy pastę krewetkową i ucieramy do uzyskania możliwie gładkiej masy.

Zielona pasta curry.

Taka porcja pasty powinna Wam wystarczyć na przygotowanie zielonego curry dla około 4 osób.

Zielona pasta curry.

Pastę możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.