Spring rolls z wołowiną

Spring rolls z wołowiną

Ostatni weekend przypomniał trochę o lecie. Słonecznie, cieplutko i po prostu pięknie. Pogoda sprzyjała lżejszej kuchni, więc na moim stole pojawiły się pyszne spring rollsy z grillowaną wołowiną. Wbrew pozorom są bardzo sycące i dość proste w przygotowaniu. Możecie dodać do mięsa ulubione warzywa: rzodkiew, ogórka, marchewkę, czy paprykę. Hulaj dusza!

czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 10 sztuk

Składniki:

  • 250-300 g wołowiny (np. rostbef albo łopatka)
  • 1 spora czerwona papryka
  • 0,5 zielonego ogórka
  • mieszanka sałat
  • 10 płatów papieru ryżowego
  • do podania: jasny sos sojowy i ewentualnie sezam

Przygotowanie:

Wołowinę dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Wrzucamy na patelnię grillową i smażymy do zrumienienia. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojoną w małe słupki paprykę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Arkusze papieru ryżowego moczymy i odsączamy na ściereczce. Namaczajcie i potem faszerujcie je kolejno, żeby się nie posklejały.
Na brzegu każdego kawałka papieru układamy wołowinę z papryką. Dodajemy odrobinę pokrojonego w słupki ogórka i mieszankę sałat.

Spring rolls z wołowiną.

Składamy do środka górny i dolny brzeg, tak, żeby zabezpieczyć farsz przed wypadaniem. Zwijamy rollsa.
Podajemy z jasnym sosem sojowym. Przed podaniem możemy posypać sezamem.

Spring rolls z wołowiną.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.